Mark
Mark

ROC Bouwmensen — Leiden


2015 - 2017
uitbreiding school
in opdracht van Stichting SPB Rijnland-West Beheer  


De vestiging van de bouwopleiding ‘Bouwmensen’ in Leiden heeft behoefte aan een uitbreiding. Daarmee kan ruimte worden geboden aan een extra praktijklokaal, een theorielokaal en een nascholingsruimte voor bouwvaklieden. Het gebouw is ontworpen als een bouwpakket waarin de bouwtechniek zichtbaar blijft en dient daarmee ook als lesstof voor de leerlingen van de bouwopleiding.

Het was een nadrukkelijke wens dat de uitbouw in routing en functioneren onderdeel wordt van de school, maar ook geschikt is voor onafhankelijk gebruik in de avonduren. Het gebouwtje is daarom niet alleen intern verbonden met de school, maar krijgt bovendien een eigen entree. Om flexibel gebruik mogelijk te maken komt op de begane grond een flexibele wand. Zo is de nascholingsruimte gemakkelijk te vergroten en verkleinen.

Het resultaat is een eenvoudige houten uitbouw met een opvallend, ritmisch gevelpatroon. Dat het om architectuur voor een bouwopleiding gaat, is rigoureus doorgetrokken in het hele ontwerp. Het gebouw is als een bouwpakket ontworpen. De leerstof wordt letterlijk zichtbaar gemaakt in bijvoorbeeld glazen vloerdelen die de vloerverwarming tonen. Draagconstructie en verbindingen tussen verschillende bouwelementen blijven in zicht. De leerlingen kunnen bovendien de ontwerpen voor het interieur zelf bouwen als studieopdracht voor hun opleiding.

copyright 2024 GAAGA 
follow us on Instagram ︎