Mark

Kiosk Tasmanpark — Leiden



2019 - heden
kiosk / in opdracht van buurtvereniging


In 2014 stelden de bewoners van de Zeeheldenbuurt een wijkvisie en een uitvoeringsprogramma met verbetervoorstellen op. Een van de voorstellen betrof de ontwikkeling van een centrale plek voor buurtactiviteiten in het Tasmanpark voor ontmoeting, ontspanning, ontplooiing, cultuur, spelen, leren en werken. Op de locatiekeuze kwam kritiek van een groep bewoners. Daarom heeft de gemeente nader onderzoek laten doen naar de beste plek en bewoners over varianten laten stemmen in een wijkpeiling. In 2016 koos de buurt voor een dubbele voorziening: zowel een activiteitenplek in het bestaande ‘Speeltuingebouw Ons Eiland’, als een kleine kiosk in het Tasmanpark. Aan ons werd de opdracht gegeven om een compact en herkenbaar gebouwtje te ontwerpen dat als uitgiftepunt en berging incidentele evenementen in het park kan faciliteren.

In het ontwerp hebben we ons laten inspireren door de natuur en kozen we voor een vorm die lijkt op die van een bospaddestoel, met een hoed en een steel. Het dak van de kiosk heeft een ronde vorm en steekt aan alle zijden iets uit. Rondom de kiosk zijn stalen lamellen geplaatst die naar boven toe steeds breder worden en het dak dragen. Tussen de lamellen zijn houten planken geplaatst, zodat er binnenin de kiosk voldoende dichte wanden zijn waartegen schappen kunnen worden gemonteerd. De glazen stroken aan de bovenkant zorgen overdag voor de inval van natuurlijk licht en ‘s avonds voor een lampion effect. De kiosk is zo ontworpen dat het als geheel in de fabriek kan worden gemaakt.   



Mark
︎︎︎vorige    volgende ︎