Mark

Zomerhuis Baanhof — Phuket




2017 - 2020 
woonhuis / in opdracht van particulier


In een tropische vallei op het Thaise eiland Phuket ontwierpen we het Phuket Patio Huis voor een nederlands-thaise familie. De tropische omgeving en het tropische klimaat daagden ons uit om nieuwe oplossingen te bedenken. In het koude nederlandse klimaat is het vooral van belang goed te isoleren en koudebruggen te voorkomen. Nu zat de uitdaging in het voorkomen van opwarming; door de zon te weren en natuurlijke ventilatie te stimuleren. Het resultaat is een on-nederlands huis met groene patio's, een modern dubbellaags tropendak en een zwembad.


Het huis is gebouwd op een kavel aan de rand van een rij woonkavels. Ieder kavel wordt aan drie zijden omsloten door een muur en opent zich aan één zijde richting de vallei. Het woonprogramma is zo georganiseerd dat de slaapkamers verbonden zijn met de meest intieme patio's terwijl de woonruimte zich naar buiten richt en een vrij uitzicht

biedt op de groene omgeving. Het zwembad strekt zich uit van de vallei tot de master bedroom, omarmt als het ware de zitkamer en vormt daarmee een verbindend element. Doordat de zitkamer verdiept ligt, ontstaat het gevoel van wonen in het water.

De woonruimten en slaapkamers zijn georganiseerd rondom de verschillende patio's. De patio's creëren enerzijds beslotenheid en intimiteit, maar zorgen er ook juist voor dat het huis zich opent naar de buitenwereld. Binnen en buiten lopen in elkaar over en de groene tropische natuur wordt onderdeel van het interieur. Dit versterkt het gevoel van 'buiten wonen', een nadrukkelijke wens van de opdrachtgever. De patio's dragen bij aan een comfortabel binnenklimaat dankzij de verkoelende werking van planten en water en omdat natuurlijke ventilatie wordt gestimuleerd.

Het moderne tropendak van staal draagt op een passieve en natuurlijke manier bij aan een comfortabel binnenklimaat. Het is in feite een soort parasolconstructie. Grote dakoverstekken creëren schaduw en voorkomen dat het huis opwarmt door de zon. Doordat het stalen dak is opgetild van de onderbouw worden natuurlijke ventilatie en windkoeling gestimuleerd. Het V-vormige dak zorgt er tot slot voor dat ook bij tropische buien het water snel kan worden afgevoerd naar de centrale betonnen dakgoot.

Samen met lokale partijen zijn materialen en bouwwijze bepaald, door te kijken naar lokale beschikbaarheid, geschiktheid voor het tropische klimaat en lokale know-how. Er is gekozen voor een stalen frame, ingevuld met wanden van lokaal, gedeeltelijk opengewerkt metselwerk en vloeren van beton.



Mark
︎︎︎vorige    volgende ︎