Mark

Huis de Nijverheid — Leiden




2020 - heden
woonhuis / in opdracht van particulier
 


Op een zelfbouwkavel, dichtbij de binnenstad van Leiden, hebben we een compacte, duurzame tussenwoning van hout ontworpen. De woning is onderdeel van een nieuw buurtje, ‘De Nijverheid’, met meerdere zelfbouwwoningen en klusappartementen die worden gerealiseerd in een aangrenzend bestaand schoolgebouw uit de jaren 50. 


De woning is ontworpen voor een kavel van 6 meter breed en 10 meter diep, standaard maten voor Nederlandse rijtjeshuizen. De bijzondere en speelse wensen van de opdrachtgever hebben echter geleid tot een niet standaard woning indeling, waarbij de vide met speelnet in het oog springt.

Door het gekozen bouwsysteem van massief hout hebben een aantal binnenwanden in de woning een dragende functie. Deze wanden delen automatisch de ruimte op in kleinere ruimten. Kleine en grote openingen in deze wanden zorgen voor speelse doorkijkjes en geven de gewenste combinatie van intimiteit en openheid. In het interieur blijft het hout op diverse plekken zichtbaar en voelbaar.

De buitengevel is bekleed met azobe houten planken. Deze planken zijn gezaagd uit oude damwanden en krijgen in de gevel een tweede leven. Gevouwen corten stalen raamkaders, die volledig computergestuurd zijn vervaardigd, omlijsten de raamopeningen.


Mark
︎︎︎vorige    volgende ︎