Mark
Mark

Huis de Nijverheid — Leiden


2020 - 2022
woonhuis
in opdracht van particulier

Zelfbouw
Op een zelfbouwkavel, dichtbij de binnenstad van Leiden, hebben we een compacte, duurzame tussenwoning van hout ontworpen. De woning is onderdeel van een nieuw buurtje, ‘De Nijverheid’, met meerdere zelfbouwwoningen en klusappartementen die worden gerealiseerd in een aangrenzend bestaand schoolgebouw uit de jaren 50.

De woning is ontworpen voor een kavel van 6 meter breed en 10 meter diep, standaard maten voor Nederlandse rijtjeshuizen. De bijzondere en speelse wensen van de opdrachtgever hebben echter geleid tot een niet standaard woning indeling, waarbij de vide met speelnet in het oog springt.

Compact en multifunctioneel
Het huishouden bestaat uit vijf personen: twee ouders en drie kinderen. Voor het ontwerp betekende dit dat er verschillende leefruimtes en functies moesten worden gecreëerd. De ruimtes zijn ontworpen met efficiëntie in het achterhoofd. Ze zijn compact en multifunctioneel en maken optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. Sommige verkeersruimten kunnen bijvoorbeeld ook een extra gebruiksfunctie huisvesten (zoals thuiswerken). De vide is voorzien van een net, waardoor deze kan functioneren als lees- en ontspanningsruimte. Sommige ruimten zijn polyvalent ontworpen, waardoor ze voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden. De ruimtes rond de trap worden optimaal gebruikt voor opslag en boekenplanken.

Ruimtelijkheid
We hebben een gevoel van ruimtelijkheid gecreëerd door een zorgvuldige projectie van woonfuncties en hun onderlinge relaties in termen van gebruik en uitzicht. Door het gekozen bouwsysteem van massief hout hebben een aantal binnenwanden in de woning een dragende functie. Deze wanden delen automatisch de ruimte op in kleinere ruimten. Kleine en grote openingen in deze wanden zorgen voor speelse doorkijkjes en geven de gewenste combinatie van intimiteit en openheid. In het interieur blijft het hout op diverse plekken zichtbaar en voelbaar. Door de grote ramen maakt de boomrijke omgeving deel uit van het interieur. 

Biobased materiaalgebruik
Het huis is gebouwd volgens de hoogste normen op het gebied van duurzaamheid. Een van de belangrijkste doelstellingen voor de particuliere klant was het creëren van een duurzaam huis. Het merendeel van de gebruikte materialen zijn biobased en kunnen in de toekomst eenvoudig worden ontmanteld voor mogelijk hergebruik of recycling.  De hoofdstructuur is gemaakt van kruislings gelamineerd hout (CLT) en is demonteerbaar, net als de gevel en de cortenstalen frames rond de ramen. De CLT-structuur is zo ontworpen dat de overspanning van de vloer in relatie tot de dikte is geoptimaliseerd, waardoor er minder materiaal wordt gebruikt door middel van een efficiënt constructief ontwerp.

De kozijnen hebben een hybride constrcutie, met houten profielen aan de binnenkant en aluminium aan de buitenkant. De buitengevel is bekleed met azobe houten planken. Deze planken zijn gezaagd uit oude damwanden en krijgen in de gevel een tweede leven. In het ontwerp is de schoonheid van veroudering verwerkt door gladde, gezaagde zijkanten naast verouderde zijkanten te plaatsen, waarbij de oude begroeiing op sommige planken nog zichtbaar is. Gevouwen corten stalen raamkaders, die volledig computergestuurd zijn vervaardigd, omlijsten de raamopeningen.

Energieneutraal
Het huis is energieneutraal, is 100% elektrisch en gebruikt geen fossiele brandstoffen. Het huis is uitgerust met een warmte-koudeopslagsysteem, dat energie uit de grond gebruikt om te verwarmen en te koelen. Het dak is volledig bedekt met PV-panelen boven een groendak. De ramen zijn voorzien van driedubbel glas en hoogisolerende raamprofielen.

Mark
copyright 2024 GAAGA 
follow us on Instagram ︎