STUDIO    WORK    CONTACT    NL / EN

Mark
Mark

Theehuis Tuin van Noord — Leiden


2013 - 2015
community centre
commissioned by Stichting De Leidse Uitdaging en Fonds 1818

nomination Rijnlandse Architectuurprijs 2015Het theehuis is een ontmoetingsplek, horecaruimte en buurtmuseum ineen en is bedoeld om de sociale cohesie in de buurt te versterken en het Noorderpark in de wijk Leiden Noord toegankelijker te maken. 

Het theehuis heeft de vorm van een driepoot met twee langere en een korte poot. In het middelpunt bevindt zich het zitgedeelte; in de poten het Buurtmuseum Leiden Noord, keuken, sanitair en de speluitgifte voor buitenspelactiviteiten. Door het publieke zitgedeelte midden in het gebouw te plaatsen, kunnen de bezoekers de omgeving in alle richtingen overzien.  Het  uitstekende vegetatiedak en het verhoogde buitenterras creëren een vloeiende overgang tussen binnen en buiten, waardoor je binnen het gevoel hebt dat je buiten bent.

Het open en transparante ontwerp van het gebouw maakt een uitnodigend gebaar naar de omgeving. Op deze manier hebben we getracht vorm te geven aan maatschappelijke doelstellingen zoals het betrekken van de bewoners bij de buurt en het vergroten van de sociale cohesie. Naast het sociale aspect speelt ook duurzaamheid een grote rol in het ontwerp. Zo beschikt het gebouw over een goede energieprestatie en hebben we gebruikgemaakt van een demontabele, massieve houtconstructie van hernieuwbaar en duurzaam geproduceerd hout.

Voor de wanden van het theehuis ontwikkelden we een houten prefab gevel met massief kruislaaghout van twee lagen. De richting van de houtnerf van beide houtplaten staat hierbij loodrecht op elkaar, waardoor het geheel sterk genoeg is om dienst te doen als draagwand. Deze houten geveldelen verenigen meerdere functies: draagconstructie, isolatie, ruimtescheiding en regenwering ineen. Dit all-in-one principe zorgt voor een lagere milieubelasting, net als het feit dat de wanden in de fabriek worden vervaardigd en niet op de bouwplaats. De geveldelen zijn niet alleen eenvoudig te monteren, maar ook demontabel en geheel of in onderdelen herbruikbaar: een voorbeeld van circulair bouwen.
Mark
copyright 2024 GAAGA 
follow us on Instagram ︎