Mark

Leidse Parels — Leiden



2018 
woonhuis / in opdracht van Stichting ArchiScienza

3e prijs Prijsvraag 71 Leidse Parels


In het kader van stedelijke verdichting heeft stichting ArchiScienza in Leiden 71 plekken geïdentificeerd die momenteel onderbenut zijn. Met behulp van een creatieve architectonische ingreep kunnen deze plekken geschikt gemaakt worden voor bewoning. Zo ontstaan er bijzondere nieuwe woonplekken en wordt tegelijkertijd de stad een stukje mooier. Voor meerdere locaties hebben wij een voorstel gedaan. De ontwerpen zijn op maat gemaakt voor deze specifieke locaties, maar de achterliggende ruimtelijke ingreep is generiek.

De Doorgang is een woongebouw met zes kleine appartementen waar mensen met een lichte zorgvraag tijdelijk begeleid kunnen wonen, om vervolgens te kunnen doorstromen naar een reguliere woning. Het woonblok staat in de achtertuin van een woonvilla aan de Hogewoerd, een gebouw in het bezit van Stichting Gehandicapten. De doorgang in het woonblok maakt de groene collectieve tuin zichtbaar en biedt plaats aan het buitentrappenhuis. Vanwege de prefab en demontabele bouwwijze van de woonunits, kan de functie tijdelijk zijn en worden verplaatst.


Het Poorthuis maakt van een voorkant een achterkant. Op deze plek gebeurt er namelijk iets bijzonders in de stadsplattegrond. De bestaande villa staat helemaal achterin de tuin, aan het water, en niet zoals de buurkavels aan de straat. In dit voorstel maakt de rij van garageboxen plaats voor een aantrekkelijke tuinmuur met verschillende functies. Het poorthuis op de tuinmuur benadrukt de toegang naar de villa op het achtergebied. De groene tuin wordt meer zichtbaar vanaf de straat en parkeren wordt opgelost met een parkeersysteem.

Het Dakcollectief bestaat uit een collectieve daktuin met daarop een tiny torenhuis voor een eigenzinnige Leidenaar. Het nieuwe huisje en de bestaande daken en gevels van aangrenzende woningen zijn bedekt met een isolerende deken van één en hetzelfde materiaal en kleur. Hiermee wordt het collectieve aspect benadrukt. De woningen die horen bij het dakcollectief delen hun tuin, auto en duurzame installaties.




Het Hofje is een woon- met werkruimte dat zich nestelt achter een bestaande muur in de stad in de plaats van garages, loodsen of bergingen. Door de L-vormige opzet van het gebouw komen een binnenplaats en een deel van het gebouw aan de straatwand te liggen. De oude muur blijft behouden en door de (oorspronkelijke) openingen heen ontstaat er een nieuw, levendig straatbeeld dankzij de invulling die de bewoner aan zijn hofje geeft.




Het Tuinhuis maakt van een industriële loods een lichte, ruime en groene woning met behoud van privacy in de drukke binnenstad door patio’s uit te sparen. Installatietechnische elementen en de trap worden verwerkt in grote cilinders die door het dakvlak steken. Tussen deze compositie van rechthoekige volumes en cilinders ontstaan een woningplattegrond en een daktuin als een coulisselandschap: geschakelde ruimtes, gelaagd uitzicht en afwisselende licht- en schaduwwerkingen.

Het Witje is een klein apartementengebouw dat zich voegt naar de omgeving door aan weerszijden ruimte vrij te houden en de begane grond te benutten voor parkeren, stallen en opbergen. Deze plek is een typisch voorbeeld van een stadskavel waar veel gebeurt op één plek: parkeren, achteringang buurpanden, recht van overpad, zijramen, etc. Door het vrijstaande ontwerp worden buurpanden niet beperkt in hun functioneren en kan het gebouw er zo tussen worden geschoven. En daarnaast kan het dankzij de opvallende lichte verschijning een plek markeren, zoals in dit geval het einde van de lange groene laan op de Vollersgracht.




Het Terrashuis is een woonhuis dat gebruikt maakt van het stedelijke 'terrassenlandschap' op een bestaand ensemble van platte daken. Op de daken ontstaat een split-level woonruimte die via vides in verbinding staat met de slaapverdieping erboven. Deze ruimtelijke compositie van vloeren, kamers, trappen en lege ruimte wordt tenslotte omvat door een kas. De kas fungeert als een thermische buffer en als plek waar zonne-energie opgevangen kan worden ten behoeve van het verwarmen van het huis.


Het Kabinet is een diep woontorentje dat, ingeklemd in een steeg het ‘gat’ in de straatwand sluit. De plattegrond vouwt zich om een (bestaand) trappenhuis heen met als resultaat een voor- en achterkamer verbonden door een multifunctionele gang. De woontoren rust op een mooi vormgegeven voet waarmee de oorspronkelijke route niet alleen bewaard blijft maar ook een bijzondere plek in de stad ontstaat.
︎︎︎vorige    volgende ︎