Mark

Leeuwenhoekpark VI — Delft



2020 - heden
2 appartementen en 1 studio / in opdracht van particulier


Aan het Van Leeuwenhoekpark in Delft hebben we, in eigen ontwikkeling en deels voor eigen gebruik, een mini appartementengebouw ontworpen dat volledig uit hout is geconstrueerd.

Het gebouw, bestaande uit drie appartementen, ziet eruit als één enkel woonhuis. Alleen de balkons aan de voorgevel maken zichtbaar dat het gaat om meerdere woningen boven elkaar. De woningen delen niet alleen het algemene trappenhuis met lift, maar ook een tuin aan de achterzijde die zowel vanuit de gemeenschappelijke gang als vanuit het groene gemeenschappelijke achtergebied toegankelijk is.




De visuele relatie met het park is een belangrijk uitgangspunt geweest in de wijze waarop de plattegronden zijn ingedeeld; zoveel mogelijk verblijfsruimten aan het park en alle diendende ruimten zoals sanitair en gangen in het midden van de woningen. Deze middenzone heeft ook een belangrijke functie vanuit de bouwconstructie; hier staan parallel aan de gevel een tweetal dragende massief houten muren. 

Het hout van de constructie wordt, waar vanuit regelgeving mogelijk en vanuit de architectuur wenselijk, aan de binnenzijde in het zicht gelaten. Er ontstaat zo een een mooi samenspel van witte, glad gestucte en ruwe, naturel houten vlakken. Het gebruik van hout als bouwmateriaal is naar buiten toe doorgezet. Verticale lamellen van verweerd hout zijn op korte afstand van elkaar geplaatst. De ‘lege’ ruimte tussen de lamellen maakt dat je diepte in de gevel ervaart; het lijkt alsof er een scherm voor de gevel is gezet. Ter plaatse van de balkons, die deels uitsteken en deels terug liggen in de gevel, zijn zijraampjes gemaakt waardoor vanuit de binnenzijde ook schuin het park kan worden ingekeken.







︎︎︎vorige    volgende ︎