Mark

Huis Coendersbuurt — Delft




2014 - 2017 
woonhuis / in opdracht van particulier


Met de ontwikkelingen in het Spoorzonegebied in Delft ontstaat een nieuwe woonwijk: Nieuw Delft. Een van de buurten in Nieuw Delft is de Coendersbuurt, gekenmerkt door kleinschaligheid, een beschut woonklimaat en typisch Delftse straatjes met rijwoningen. Huis CB005 is ontworpen voor een kavel van 5,1 meter breed en 10 meter diep, zeer standaard maten in de Nederlandse nieuwbouwwijken. Toch hebben de bijzondere wensen van de opdrachtgever geleid tot een niet standaard woningindeling. Een standaard kavel, veel kamertjes en toch een ruimtelijk huis. Dat vroeg om een niet-standaard woningindeling.


De opdrachtgever wilde een echte gezinswoning met heel veel verschillende kamers. De uitdaging was om op dit kavel al deze kamers te realiseren en toch een ruimtelijk huis te creëren. We kozen er daarom voor om de woonruimten over meerdere splitlevel-verdiepingen te verdelen, georganiseerd rondom een centrale trap. Het resultaat is een spannend geheel met interessante doorkijkjes en hoekjes. Elke ruimte is uniek.

In de gevel springen de grote erkerramen in het oog, die in sterk contrast staan met het massieve gesloten gevelvlak. Het gebruik van metselwerk in de gevel was een door de gemeente gestelde voorwaarde. Wij kozen voor een ruwe steen met een natuurlijke uitstraling, waarmee het contrast tussen de gladde, strak vormgegeven erkers en het grillige, gesloten gevelvlak wordt versterkt. De grote erkerramen zorgen voor een open uitstraling en sterke relatie met de straat. Aan de binnenzijde worden ze gebruikt als houten zitmeubel en worden zo onderdeel van de leefruimte.





Mark
︎︎︎vorige    volgende ︎