Mark
Mark

Het Bosbad — Eindhoven


2019 - 2022
20 appartementen met parkeergarage
in opdracht van Kikx Development





‘Het Bosbad’ is een circulair woongebouw gelegen in park Bosrijk, Eindhoven. We hebben het ontwerp geïnspireerd op het Japanse gebruik Shinrin-yoku, waarbij je jezelf met al je zintuigen ‘onderdompelt’ in het bos om zo je lichaam en hoofd tot rust brengen. Met een evenwichtige vormgeving geïnspireerd op Japanse esthetica, natuurlijk materiaalgebruik, mens- en milieu vriendelijke duurzaamheidsprincipes en bovenal een sterke verbinding tussen bewoner, gebouw en het bomenrijke landschap maken wij van ‘Het Bosbad’ een modern woongebouw in harmonie met zijn natuurlijke omgeving.

Het vierkante gebouw ligt in een glooiend landschap op een open plek tussen de bomen. Parallel aan de Esplanade voert een doorgang midden door het gebouw heen als een bospad door een bos. Wandelroutes vanuit het park sluiten aan op deze groene passage, waar de bodem bedekt is met varens en hemelwater in een beekje richting wadi stroomt. Het licht wordt gefilterd door bloeiende en geurende klimplanten die de hoogte inschieten en de bruggen van het op de ‘street in the sky’ gebaseerde ontsluitingssysteem.

De trap, lift en voordeuren komen allemaal uit op deze luchtige binnenstraat die uitzicht biedt op het gras, de wolken en de bomen rondom het gebouw. Hier kunnen bewoners elkaar ontmoeten, de woningen geventileerd worden via de koele en beschutte buitenruimte en flora en fauna een plek in het gebouw krijgen.

Een kraag van balkons gedragen door een colonnade van boomstammen omvatten het gebouw. De balkons en colonnade benadrukken de alzijdige opzet van het gebouw; alle zijden zijn gelijk vormgegeven en even sterk op het landschap georiënteerd. Het beeld van de boomstamkolommen raakt vervlochten met het beeld van de bomen in het park. Door te kiezen voor echte boomstammen als kolommen ervaar je de natuur vanaf je eigen buitenruimte, het gebouw leeft.

De geborgen ligging van de woningen achter deze kraag zorgt voor een comfortabele afstand tussen de parkbezoekers en de bewoners. De colonnade en balkons benadrukken ook de grens tussen het openbare park en de collectieve binnenstraat waar bezoekers welkom zijn, maar wel met respect voor de privacy van bewoners. Kortom, een geleidelijke maar heldere overgang tussen privé en openbaar zorgt ervoor dat het gebruik van de ruimte in en rond het gebouw voor iedereen begrijpelijk en aangenaam is.
Mark
copyright 2022 GAAGA 
follow us on Instagram ︎