Mark

Het Bosbad — Eindhoven
2019 - heden  
20 appartementen / in opdracht van Kikx Development


Voor het duurzame en groene woongebied Bosrijk in Eindhoven ontwierpen wij woongebouw 'Het Bosbad'. Het is geïnspireerd door het Japanse gebruik Shinrin-Yoku, waarbij je jezelf met al je zintuigen ‘onderdompelt’ in het bos om tot rust te komen. Het gebouw is evenwichtig vormgegeven met natuurlijke materialen, mens- en milieuvriendelijk gebouwd en nauw verbonden met het bomenrijke parklandschap.

Architectuur

De houten gevel geeft het gebouw een vriendelijke uitstraling met een herkenbare identiteit die past bij de lommerijke omgeving. Als een bospad voert een groene passage dwars door het gebouw heen. Het beeld van de boomstam-kolommen raakt vervlochten met het beeld van de bomen in het park.

Duurzaamheid

Het gebouw is ontworpen voor duurzaam energie- en grondstofgebruik: bij de bouw, in het gebruik, bij onderhoud en aan het eind van de levensfase. Minimaal 85% van toegepast gewicht bestaat bijvoorbeeld uit circulaire materialen. En met de koele passage, het groendak, tripleglas en goede isolatie beperken we de koel- en verwarmingsbehoefte.

Interieur

Als in een bosrand hebben de kamers een besloten ligging, terwijl de open ruimte van de woonkamer doorloopt tot op het balkon. De houten vlonder nodigt uit om op blote voeten naar buiten te stappen en de omgeving in je op te nemen. De houten boomstamkolommen omkaderen de ruimte en zorgen voor een intieme sfeer.

Landschap

Het gebouw ligt in een glooiend landschap op een open plek tussen de bomen. Wandelroutes vanuit het park lopen door in de passage, waar de bodem bedekt is met varens en hemelwater in een beekje richting de wadi stroomt. De compacte opzet en de passage geven het landschap alle ruimte in en rondom het gebouw.

Ecologie

We gaan zuinig om met de natuur en het water op het terrein en geven die waar mogelijk een impuls. In het park en in het gebouw introduceren we elementen die de biodiversiteit bevorderen en die zorgen voor een evenwichtige waterhuishouding. Kortom, het gebouw wordt onderdeel van het lokale eco-systeem.Mark
︎︎︎vorige    volgende ︎