Mark

De Hallen B5 — Amsterdam




2016 - 2018
9 appartementen en 1 bedrijfsruimte / in opdracht van Cooperatie B5 De Hallen



Op de hoek van de Bilderdijkkade en de Kwakersstraat, vlakbij het voormalig tramdepot De Hallen in Oud-West, Amsterdam, staat Blok B5. Het gebouw telt negen appartementen – verspreid over vijf verdiepingen – en valt op door de stalen balkons en erkers op de hoek die om en om verspringen. Blok B5 is een project met een bouwgroep, een samenwerkingsverband van meerdere particulieren waarmee één woningcomplex is ontwikkeld. Dit is goed te zien aan de opzet van het gebouw: ieder appartement heeft een andere grootte en compleet andere indeling, afgestemd op de bewoners. De begane grond is geheel bestemd voor werkruimte.


De uitdaging was om een ontwerp te maken dat ruimte biedt voor de individuele bewonerswensen, zonder daarbij samenhang en eenheid in het gebouw als geheel te verliezen. Ondanks dat de huidige appartementen volledig maatwerk zijn, is het gebouw wel in staat zich aan te passen aan veranderende wensen in de toekomst, dankzij de extra grote verdiepingshoogte, het gebruik van lichte, niet dragende scheidingswanden en de slimme positionering van vaste elementen als de installatieschachten. Het werken met een bouwgroep vraagt om flexibiliteit in de ontwerpfase. Juist deze ingebouwde flexibiliteit in het ontwerp zorgt ook voor aanpasbaarheid in de toekomst.

In reactie op de klassieke 19de-eeuwse omgeving ontstond onder meer het idee van Franse balkons. Om de balkons een ranke en verfijnde uitstraling te geven, bedachten we een zelfdragende constructie van dunwandig staal rondom de gevelopeningen. Het is eigenlijk dezelfde constructie als waar een scheepsromp zijn stevigheid aan ontleent. Het is een custom-made balkon, een zelf ontworpen product, waarin verschillende functies geïntegreerd zijn. Bij ramen waar de bewoners dat wilden, steekt een deel van het staal iets uit en vormt het een overdekt Frans balkon. Door de slimme constructiewijze is de balkonvloer slechts acht centimeter dik, wat de rankheid van het gebouw verder versterkt. Op de hoek van het gebouw plaatsten we grote erkers van glas en staal. De erkers zijn zo vormgegeven dat ze aan de binnenkant te gebruiken zijn als zitelement. De hoekerkers bieden een wijds panoramisch uitzicht en omkaderen de 19e eeuwse omgeving, waarmee de omgeving als een bewegend schilderij onderdeel lijkt te worden van de woning.



Mark
︎︎︎vorige    volgende ︎