Mark

Clubhuis Ons Eiland — Leiden



2020 - heden
buurthuis en peuterspeelzaal / in opdracht van Speeltuinvereniging Ons Eiland


Op een binnengebied in de Leidse Zeeheldenbuurt, verscholen achter rijtjeshuizen, ligt het clubhuis van de Speeltuinvereniging Ons Eiland.  Het gebouwtje is oorspronkelijk gebouwd in de jaren 50 en staat aan de rand van een grote speeltuin. De speeltuin en het clubgebouw zijn destijds aangelegd vanuit de gedachte dat elke wijk zijn eigen voorzieningen moest hebben om zo de betrokkenheid van bewoners bij de buurt te versterken. Het gebouwtje is nog steeds in gebruik voor buurtactiviteiten, maar de bouwkundige staat laat inmiddels te wensen over en energetisch behoeft het aanpassingen. Ook is er de wens om het gebouwtje, naast buurtactiviteiten, te gaan gebruiken als peuterspeelzaal.
 













De vormgeving van het bestaande gebouwtje is eenvoudig en het heeft een aantal typische kenmerken van de architectuur uit de periode van de wederopbouw; grote glasvlakken, flauw hellende daken en een geknikte gootlijst.

Voor de verbouwing van het clubgebouw houden we de heldere vormgeving van het bestaande gebouwtje in stand; alle bouwkundige aanpassingen die we doen om het energetisch en bouwkundig op te waarderen zijn in lijn met de oorspronkelijke vormgeving. Aan de zijkant maken we een aanbouw met daarin de entreehal en een aantal extra voorzieningen. Kenmerkend voor de vormgeving van de nieuwe aanbouw is de daklijn, die precies een omgekeerde beweging maakt ten opzichte van de kap van het bestaande gebouw. De dynamische gootlijn die hierdoor ontstaat maakt de entree herkenbaar en zorgt, tezamen met abstracte houten gevelvlakken, voor een eigentijdse uitstraling.  Aan de binnenzijde worden een aantal wanden weggehaald zodat er in het midden van het gebouw een multifunctionele open ruimte ontstaat en er aan het uiteinde van het gebouw een peuterspeelzaal kan worden ingepast.
 








Mark
︎︎︎vorige    volgende ︎