Transformatie

Middels duurzame transformatie kunnen karakteristieke gebouwen een nieuw leven krijgen en voor langere tijd behouden blijven voor de toekomst.

Waarde versterken
In binnensteden bevinden zich vele karakteristieke gebouwen die hun originele functie niet meer kunnen vervullen. Door bijvoorbeeld een oude fabriek te transformeren naar woonruimte, bescherm je het stadsgezicht en creëer je een bijzondere woonlocatie.

Verduurzamen
Ook op het gebied van duurzaamheid is transformatie van betekenis. Transformatie van bestaande gebouwen voorkomt onnodig gebruik van nieuwe bouwmaterialen en grondstoffen. Daarnaast wordt transformatie vaak aangegrepen om de energieprestatie van een gebouw te verbeteren, bijvoorbeeld door te isoleren en door duurzame energie- en installatieconcepten toe te passen.

Woonfabriek Leiden
De Woonfabriek Leiden in de voormalige conservenfabriek Tieleman & Dros is een goed voorbeeld van een transformatie. De oude fabriekshallen zijn industrieel erfgoed en stonden op de lijst om te worden gesloopt. Dankzij het transformatieproject blijft een karakteristiek gebouw behouden dat herinnert aan de industriële binnenstad van voorheen.

Bij een transformatieproject is de structuur altijd een belangrijk aandachtspunt. Hier ging het om grote, hoge hallen met veel volume maar weinig daglicht en geen mogelijkheid voor een buitenruimte. Door een van de minder karakteristieke hallen te slopen, ontstond ruimte voor een hofje met gemeenschappelijke binnentuin en aangrenzend privéterrassen. Hierdoor ontstonden bovendien extra gevels, wat het probleem van de lichtinval deels oploste.

Met andere oplossingen wisten we de karakteristieke scheeflopende muren en zowel de houten als de ijzeren kapconstructie in het ontwerp te integreren. Je leest er hier meer over.

Block U-Turned
Aan de rand van de Maastrichtse binnenstad ligt het verlaten industrieterrein van Koninklijke Sphinx, fabrikant van sanitair. Het terrein krijgt een herbestemming als woongebied waarin een van de oude panden, het Brikkengebouw, wordt opgenomen. Onze ontwerpvisie op deze transformatie won de eerste prijs in de Europan 10-competitie.

In de opdracht werd gevraagd om gebruik te maken van U-vormige bouwblokken die zich met de open zijde van een drukke verkeersweg afkeerden. Wij kozen voor een andere benadering en keerden de blokken juist met de open zijde naar de weg toe. Vandaar ook de naam: U-Turned. Hierdoor waren er geen geluidsisolerende gevels nodig, waardoor het ontwerp een open uitstraling kreeg. Lees meer over Block U-Turned.