Materialen en detail

Een fraaie, zorgvuldige detaillering en duurzaam, esthetisch materiaalgebruik zijn essentiƫle onderdelen van een goed architectonisch ontwerp.

Materialen optimaal benutten
De keuze van de materialen en bouwproducten is een belangrijk onderdeel van het ontwerpen. Niet alleen hoe ze eruitzien, maar ook hoe ze voelen, hoe ze gemaakt zijn, hoe ze bij elkaar komen, hoe het licht erop valt. Ogenschijnlijk onbeduidende zaken en detaillering maken namelijk enorme verschillen in de beleving. Materialen en producten zijn sfeerbepalend en bovendien vaak sturend in de wijze van bouwen en detailleren. In ieder project proberen we de kwaliteiten van het gekozen materiaal zo optimaal mogelijk te benutten. Wat zijn de specifieke eigenschappen van een materiaal, de kansen, mogelijkheden en beperkingen en hoe is de veroudering? Wat gebeurt er met een materiaal onder invloed van water, wind, zon en gebruik? Het gaat ons om de beheersing van de details en materialen zodat een samenhangend en verfijnd geheel kan ontstaan.

In het detail komt alles samen
Onze ervaring is dat in dat kleine detail alles samenkomt: duurzaam materiaalgebruik, energieprestaties, maakbaarheid, kosten, regelgeving, dimensionering van de constructie en de esthetische eigenschappen. Al in het begin van het ontwerpproces heeft het detail onze aandacht. Doordat we de benodigde specialistische kennis en ervaring op het gebied van materialen en bouw- en geveltechniek zelf in huis hebben, kunnen we dit onderdeel vroegtijdig meenemen.

Mock-ups
We maken veelvuldig gebruik van materiaalmonsters en mock-ups, bijvoorbeeld om te zien hoe materialen samengaan en hoe ze reageren op licht en water. Zo onderzoeken we hoe we met een product of materiaal het gewenste effect kunnen bereiken.