Interieur

Een groot deel van de dag brengen mensen binnen door. Hoe een ruimte is vormgegeven is bepalend voor de ervaring ervan.

Vormgeven aan beleving
Architectuur is beleving. Hoe je een gebouw ervaart als je het ’s ochtends binnenloopt en ’s avonds weer verlaat. Hoe je erin wakker wordt, hoe je er lessen volgt of werkt.
De binnenkant van een gebouw vormgeven vraagt aandacht voor het gevoel van de gebruiker. Wat maakt een ruimte prettig om in te verblijven? Deze vraag overstijgt de primaire behoeften en noodzakelijkheden.
In onze ontwerpen proberen we de atmosfeer in het gebouw te sturen en een prikkelende, ruimtelijke ervaring op te roepen door te spelen met licht en schaduw, doorkijkjes, zichtlijnen, kleur en materialen.

Voorbeelden
In Huis NL III hebben we een woonverdieping ontworpen waarbij geen enkele binnenwand aansluit op de buitenmuren. Afsluitbare ruimten zijn als losse blokken in de open ruimte geplaatst, waardoor wisselende sferen in één ruimte ontstaan en lange diagonale zichtlijnen die het geheel groter doen lijken. Dit wordt nog eens versterkt door met kleur plekken te markeren.

In het Stripehouse is de vide op de woonverdieping een bepalend element in de beleving van de ruimte. Het grote venster hoog in de vide zorgt niet alleen voor een grote hoeveelheid gelijkmatig noorderlicht, maar stuurt ook de blik omhoog zodat je gewaar wordt van het spel van de Hollandse wolken. Het zorgt, tezamen met de helder witte afwerking van de wanden, voor een lichte en serene sfeer.

Voor het ontwerp van het interieur van het Theehuis in het Noorderpark was de natuurlijke omgeving leidend. We wilden een vloeiende overgang tussen binnen en buiten creëren, waardoor je binnen het gevoel hebt dat je buiten bent. Dit hebben we gedaan door grote glasvlakken toe te passen, hout aan zowel binnen- als buitenzijde te gebruiken en door het dak en vloer door te laten lopen naar buiten.