V-Huis

V-huis is gelegen in het noordwestelijk deel van het binnenstedelijke plangebied ‘Nieuw Leyden’. Dit is een voormalig slachthuisterrein nabij het stadscentrum van Leiden. Het gebied is door de gemeente bestemd als een experimentele woningbouwzone waar particulieren hun eigen huis kunnen ontwikkelen. Het huis valt op door de V-vormige daklijn, als een omgekeerd zadeldak.

Stedelijke context
Door de gemeente Leiden is een schematisch stedenbouwkundig plan verstrekt dat is gebaseerd op een grid-structuur van bouwkavels, welke door particuliere bouwers dienen te worden ingevuld. Het gebied is autovrij en bestaat in totaal uit meer dan honderd kavels. Er zijn geen restrictieve, welstandelijke eisen, anders dan een vastgestelde bouwenvelop waarbinnen dient te worden gebouwd. V-huis is onderdeel van een ensemble van in totaal acht woningen die naast elkaar èn rug aan rug zijn gegroepeerd, ieder ontworpen door een andere architect. Het perceel is negen bij zestien meter en wordt gedeeltelijk gebruikt voor een kleine achtertuin.

Omgekeerd zadeldak
V-huis is een abstract vormgegeven, wit gepleisterd huis, waarvan de V-vormige daklijn het meest in het oog springende kenmerk is. Het dak, van vuren houten, gelamineerde dakspanten en houten dakplaten, is ontworpen naar het voorbeeld van een traditioneel zadeldak, met het verschil dat de nok is ‘omgekeerd’ en het laagste punt vormt. Van de buitenkant geeft de V-vormige daklijn het huis een duidelijk herkenbare identiteit in de straat en van binnen draagt de geknikte dakvorm bij aan de ruimtelijke dynamiek. Van binnen zorgt het dak voor een intieme woonsfeer en een gevoel van ruimtelijkheid vanwege de wisselende hoogte, van 2,8 meter tot 4,1 meter.

Ruimtelijke indeling
De woning beslaat een vrijwel vierkant grondvlak en bestaat uit twee verdiepingen. Aan de buitenkant is er geen duidelijk onderscheid tussen de bouwlagen; de gevel is vormgegeven als een eenduidig geheel met een cluster van ramen in het midden. Toch heeft elke verdieping een specifiek programma en eigen ruimtelijke lay-out.

Verdieping
Op de bovenste verdieping bevinden zich de woonruimte, het eetgedeelte en de keuken. De woonverdieping is één open ruimte, die op subtiele manier wordt verdeelt in verschillende gebieden. Een vide aan de voorgevel verbindt beide verdiepingen en creëert een L-vormige plattegrond. De interne doorkijkjes en de zichtlijnen naar buiten - als gevolg van een doordachte plaatsing van openingen - roepen een gevoel op van openheid en ruimtelijkheid. In aanvulling hierop draagt het gebruik van natuurlijke materialen als natuursteen, stucwerk en hout bij aan een informele en vriendelijke sfeer.

Begane grond
Op de begane grond bevinden zich verschillende functies die in afzonderlijke zones evenwijdig aan de bouwmuren zijn geprojecteerd. In de middenzone bevindt zich de centrale verkeersruimte die zicht geeft op de achtertuin, de straat, de vide en de houten dakconstructie. Aan de rechterzijde bevindt zich een zone met privé ruimten (slaapkamers en badkamer) en aan de linkerzijde bevindt zich een drie meter brede zone met een grote polyvalente ruimte. De vide die deze ruimte deels overlapt, maakt dat er een sterke visuele relatie is met de keuken en het zitgedeelte op de eerste verdieping. De combinatie van interne en externe visuele relaties en natuurlijk licht van boven maken de ruimte intrigerend, poëtisch en sereen.

Opdrachtgever: particulier
Locatie: Leiden
Programma: woonhuis
Oppervlakte: 181 m2 BVO
Status: gerealiseerd
Periode: 2008-2011
Partners: Verbeij Bouw, IMD Raadgevende Ingenieurs
Foto's: Marcel van der Burg

Nominatie Hauser Award 2012