’t Bijenhoff

Aan de rand van Leiden ligt natuurgebied Oostvlietpolder. Hier staat ’t Bijenhoff, een etalage voor bijenkasten waar bezoekers meer over deze vliesvleugeligen kunnen leren. Voor de bouw is door Stichting Zuid Hollands Landschap een groot aantal eiken boomstammen ter beschikking gesteld. Studenten van de TU Delft en van het ROC hebben meegewerkt aan respectievelijk het ontwerp en de bouw van ’t Bijenhoff.

Etalagefunctie

In het gebouwtje kunnen imkers meerdere bijenvolken huisvesten zodat bezoekers ze kunnen bestuderen, natuurlijk zonder de insecten te storen. ’t Bijenhoff heeft daarom een etalagefunctie die passanten de polder moet intrekken. Tegelijkertijd moet het gebouw opgaan in de omgeving, aangezien het om een natuurgebied gaat. De opdrachtgevers, gemeente Leiden en Zuid-Hollands Landschap, hadden bovendien nog verschillende aanvullende verzoeken: zo diende het een duurzaam gebouw te worden, was er sprake van een beperkt budget en was het de bedoeling om het ontwerp in samenwerking met studenten van de TU Delft en Bouwmensen Leiden te realiseren.

Groot bouwpakket

Onze oplossing voor deze soms tegenstrijdige wensen was om het gebouw vorm te geven als een groot bouwpakket. Het is vervaardigd van duurzaam lokaal geteeld hout en is eenvoudig in elkaar te zetten en weer uit elkaar te halen. De open houten constructie in combinatie met een vegetatiedak, inclusief bloemetjes voor de bijtjes, laat ’t Bijenhoff opgaan in de omgeving. Door de bijenkasten letterlijk in een open etalage te plaatsen, oefent het tegelijk de gewenste etalagefunctie uit.

Lesmateriaal

Het bouwpakket met de verschillende houten componenten is zo ontworpen dat het vervaardigen ervan meteen een oefening is voor de betrokken mbo-scholieren. Ieder onderdeel, bijvoorbeeld het vervaardigen van de dakliggers, leert ze weer een ander aspect van het beroep. Het vervaardigen en assembleren van ’t Bijenhoff is daarmee meteen geschikt als lesmateriaal voor verschillende vakken.

Opdrachtgever: Gemeente Leiden en Stichting Het Zuid-Hollands Landschap
Locatie: Leiden
Programma: bijenstal
Oppervlakte: 80m2 BVO
Status: gerealiseerd
Periode: 2016-2017
Partners: ROC Leiden, Stichting de Bijkerij