School Bouwmensen

De vestiging van de bouwopleiding Bouwmensen in Leiden heeft behoefte aan een uitbreiding. Daarmee kan ruimte worden geboden aan een extra praktijklokaal, een theorielokaal en een nascholingsruimte voor bouwvaklieden. Het gebouw is ontworpen als een bouwpakket waarin de bouwtechniek zichtbaar blijft en dient daarmee ook als lesstof voor de leerlingen van de bouwopleiding.

Flexibel gebruik
Eindgebruikers geven vaak de beste inzichten in het gebruik en de beleving van een gebouw. Leraren van de bouwopleiding zijn daarom betrokken bij het ontwerpproces. Zo is gezamenlijk gezocht naar de beste positie voor de uitbouw op het schoolterrein. Het was een nadrukkelijke wens dat de uitbouw in routing en functioneren onderdeel wordt van de school, maar ook geschikt is voor onafhankelijk gebruik in de avonduren. Het gebouwtje is daarom niet alleen intern verbonden met de school, maar krijgt bovendien een eigen entree. Om flexibel gebruik mogelijk te maken komt op de begane grond een flexibele wand. Zo is de nascholingsruimte gemakkelijk te vergroten en verkleinen.

Opvallend gevelpatroon
Het resultaat is een eenvoudige houten uitbouw met een opvallend, ritmisch gevelpatroon. Dat het om architectuur voor een bouwopleiding gaat, is rigoureus doorgetrokken in het hele ontwerp. Het gebouw is als een bouwpakket ontworpen. Draagconstructie en verbindingen tussen verschillende bouwelementen blijven in zicht. De leerlingen kunnen bovendien de ontwerpen voor het interieur zelf bouwen als studieopdracht voor hun opleiding.

Opdrachtgever: Stichting SPB, Bouwmensen
Locatie: Leiden
Programma: uitbreiding praktijkschool
Oppervlakte: 340m2 BVO
Status: afgerond
Periode: 2016