Ossuarium Orthen

Ossuarium Orthen is een landschappelijk ontwerp voor een ossuarium (gebouw waar beenderen van overledenen worden bewaard) op de oude en groene begraafplaats Orthen in Den Bosch. Het ossuarium is vormgegeven als een grafveld waarbij in de grond verzonken grafruimtes aan de oppervlakte zichtbaar en toegankelijk zijn gemaakt middels incisies en heuvels in het maaiveld.

Park
Wie begraafplaats Orthen betreedt, komt in een mooi en ruim aangelegd park met lanen, oude bomen, hagen en gazons. De begraafplaats is circa 12 hectaren groot en beschikt over een uniek en prachtig bomenbestand. ‘Orthen’ ademt een rustige parkachtige sfeer uit waar men kan dwalen en mijmeren. In ons voorstel voor het ossuarium is bewust gekozen voor een landschappelijke opzet om de rustige, parkachtige sfeer van de begraafplaats te versterken en om een vanzelfsprekende inpassing in de structuur van de begraafplaats te bewerkstelligen.

Cycli
Het ossuarium is gedenkruimte, landschappelijk object en park ineen. In de kelders is ruimte voor de herdenking van 12.000 stoffelijke resten. Bezoekers kunnen de intieme ondergrondse ruimtes betreden of het ossuarium juist op afstand beschouwen als landschappelijke gedenkplaats. Daarnaast kan er door het ossuarium heen gewandeld worden, en dient het park zo als verbindend element tussen verschillende plekken op de begraafplaats. Het golvende landschap van de aaneengesloten grafheuvels waar men kan afdalen en opklimmen symboliseert de cycli van het leven en de rouw.

Opdrachtgever: BAI, BNA, gemeente den Bosch
Locatie: Den Bosch
Programma: ossuarium
Status: afgerond
Periode: 2009

Nominatie BAI prijsvraag 'Ontwerp een Ossuarium'