Huis NL VI

Het project betreft het ontwerp voor een woning gelegen in het binnenstedelijke plangebied Nieuw Leyden (veld 26/kavel 8), een gebied waar particuliere opdrachtgevers hun eigen huis kunnen ontwikkelen op een gemeenschappelijke parkeergarage (stedenbouwkundig ontwerp MVRDV).

Stapeling
De woning bestaat uit 3 bouwlagen die ieder een specifiek programma vertegenwoordigen; werkruimte, entree en parkeerruimte op de begane grond; woon- en eetruimte, keuken en patio op de eerste verdieping; slaapkamers en badkamer op de tweede verdieping en een groot terras op het dak. Vaste onderdelen als trap en sanitaire voorzieningen zijn zodanig geplaatst dat de gevel aan voor- en achterzijde zo vrij mogelijk blijft ten behoeve van panoramische raamopeningen.

Scherm
De gevel wordt gekenmerkt door een stapeling van horizontale gevelbrede raamopeningen, die naar boven toe in hoogte kleiner worden. De ruimte tussen de raamstroken is opgevuld met houten latten. De raamstroken en de houten latten zijn in hetzelfde vlak geplaatst wat maakt dat de gevel als een scherm werkt, als een dunne scheiding tussen binnen en buiten. De minimalistische en verfijnde detaillering geeft het huis een ingetogen en abstracte uitstraling.

Opdrachtgever: particulier
Locatie: Leiden
Programma: woonhuis
Oppervlakte: 151m2 BVO
Status: gerealiseerd
Periode: 2010
Partners: Verbeij en Zn., Kroon Techniek