Brugwachtershuisje Spaarne

Het Brugwachtershuisje heeft door zijn ligging aan de Spaarne in het historisch centrum van Haarlem een prominente plek in de stad. Deze plek vraagt om een ontwerp dat een blikvanger is in het historisch stadsbeeld.

Alzijdige vormgeving
Door het brede profiel van de straat en het water is het huisje rondom goed zichtbaar. Het krijgt daarom een eenduidige vorm met heldere lijnvoering en alzijdige ori├źntatie: een krachtig contour dat de plek van de monumentale Melkbrug markeert.

Aansluiting bij brug en water
Het huisje zoekt in vormgeving nadrukkelijk aansluiting bij de brug en het water; het uitgangspunt is om water, brug en huisje een eenheid te laten vormen. Het materiaalgebruik, de open- en dichtverhouding, de expressie van de gevel en de algehele vorm zijn daarom zo gekozen dat het past bij water en brug.

Spel van licht, transparantie en reflectie
In de gevel wordt een spel gespeeld met licht, transparantie en reflectie waardoor het aanzicht altijd veranderd afhankelijk van het standpunt van de kijker, het weer en de tijd. Er is een gevelmateriaal gezocht dat past bij de eigenschappen van het water: doorzichtig en gezeefdrukt glas laat een contrastrijk spel zien van weerkaatsing, transparantie, maskering, ondoorgrondelijkheid, van lichte en donkere kleur. Door de compositie van open en dichte vlakken zal het brugwachtershuisje ook 's avonds een blikvanger zijn. Ramen op straatniveau zorgen ervoor dat het gebouw toegankelijk oogt en een relatie aangaat met de omgeving.

Zichtbare rationele constructie
Omdat er op locatie beperkte ruimte is en langdurige obstructie in de openbare ruimte onwenselijk is, werken we zoveel mogelijk met snel monteerbare, lichtgewicht, geprefabriceerde houten constructiedelen waarin gevelafwerking en inbouwvoorzieningen alvast geïntegreerd zijn. In de detaillering van de verbindingen laat het huisje, net als de brug, zijn constructie zien. Verder is de keuze voor een houten constructie een subtiele verwijzing naar het oorspronkelijke houten brugwachtershuisje.

Opdrachtgever: Gemeente Haarlem
Locatie: Haarlem
Programma: brugwachtershuis
Oppervlakte: 64m2 BVO
Status: afgerond
Periode: 2016-2017