Over Stripe House

id year type location status client
2012 wonen particulier Leiden gerealiseerd particulier

Op een klein hoekperceel in het midden van het plangebied Nieuw Leyden is deze duurzame woon-werk-woning gesitueerd die opvalt door de streepvormige inkervingen in het buitenstucwerk.

De kavel waarop het project is gelegen is ongeveer 90 m2 groot en grenst aan drie zijden aan openbaar gebied; een parkje aan de oostzijde, een fietspad aan de noordzijde en een autovrije woonstraat aan de westzijde. Deze stedenbouwkundige context dwingt tot creatieve oplossingen voor wat betreft het gebruik van de beschikbare ruimte, daglichttoetreding, privacy, buitenruimten en de relatie met openbaar gebied.

Ondanks de beperkte grootte is een deel van de kavel niet bebouwd en vrij gehouden voor een kleine, ommuurde stadstuin. Dit om wat afstand te houden tot de woningen aan de overzijde van de straat en om een zachte overgang te creƫren tussen huis en openbaar gebied. Deze keuze heeft ertoe geleid dat het gewenste woon- en werkprogramma geconcentreerd is in een compact, opgaand volume.

Het programma is verticaal georganiseerd, waarbij naar boven toe de functies een steeds meer privaat karakter hebben. Werken vindt plaats in de onderste laag, keuken en zitruimte zijn gelegen op de middelste laag en slaapkamers en badkamer op de bovenste laag. Als sluitstuk is er nog een dakterras boven op het pand.

Aan de noordzijde van de woning bevindt zich ter hoogte van de bovenste twee verdiepingen een grote vide. Het grote venster in de noordgevel licht de vide aan en zorgt voor extra veel daglicht op de woonverdieping. Een 6 meter lang keukenblok, dat eruit ziet als een grote dressoirkast, is onder het grote venster geplaatst. De vide is op de tweede verdieping afgeschermd met een glasplaat waarin twee te openen oranje luiken zijn opgenomen. Achter de glasplaat zijn de slaapkamers gelegen.

Aan de buitenzijde valt het huis op door de horizontale strepen. De strepen zijn handmatig in het stucwerk ingekerfd en lopen door rondom het huis. Ze worden alleen door grote glasvensters met aluminium panelen onderbroken.

Op de bovenste verdieping zijn aan de voor- en achterzijde luiken in de gevel opgenomen die, omdat ze volledig mee gestuukt zijn, in gesloten toestand bijna niet zichtbaar zijn.

Het geheel heeft een massieve en rustige uitstraling en is dankzij de inkervingen uitnodigend en prettig om aan te raken.